Helpt water drinken om af te vallen?
De temperaturen lopen op en het zonnetje begint weer sterker te schijnen. De beste tijd dus om naar buiten te gaan en wat vitamine D op te nemen. Tegelijkertijd krijg je ook het advies om je goed in te smeren. Maar werken deze twee adviezen elkaar niet tegen? Blokkeert zonnebrand de aanmaak van vitamine D?
Vitamine D halen we uit de zon
Ons lichaam haalt vitamine D uit zonlicht. Hoe werkte dit ook alweer?
Onder invloed van zonlicht wordt het lichaam blootgesteld aan uv-b-straling. Vervolgens zet de huid uv-b-straling om in vitamine D. Hoeveel de huid omzet, is voornamelijk afhankelijk van iemands leeftijd, het huidtype, duur van de blootstelling, zonkracht en de hoeveelheid pigment in de huid. Een geheugensteuntje hierbij is dat de aanmaak voornamelijk plaatsvindt op tijdstippen dat de schaduw van een persoon korter is dan de lichaamslengte.
Een veelgehoorde afvaltip is ‘meer water drinken’. Je lichaam zou namelijk honger kunnen verwarren met dorst, waardoor je meer gaat eten wanneer je eigenlijk alleen maar vocht nodig hebt. Ook geeft water je een verzadigd gevoel. Maar is dit echt waar en helpt dit advies echt? Moeten we om af te vallen simpelweg wat meer glaasjes water drinken?
Water in het kort
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 55% uit water. Bij baby’s is dit zelfs 70%. Water heeft een aantal belangrijke functies. Het is bijvoorbeeld de voornaamste bouwstof van al onze weefsels. Daarnaast is het de basis van onze spijsverteringssappen, helpt het de lichaamstemperatuur op orde te houden, dient het als transportmiddel van onder andere voedingsstoffen en afvalstoffen en heeft het een functie bij het handhaven van de osmotische druk.