4 tips voor sporten in de hitte
Om de vraag of je elke dag kunt trainen goed te kunnen beantwoorden moet je eerst kijken naar de achterliggende theorie en wat er gebeurt in je lichaam als je traint.
Als een training effectief is, geeft deze een zogenaamde trainingsprikkel. Dit leidt ertoe dat een spier tijdelijk is verzwakt. Vervolgens volgt een herstelperiode waarbij de spier weer op zijn oude kracht komt. Als de prikkel én het herstel goed genoeg is, vindt een functionele adaptatie plaatst. Dit wil zeggen: de spier past zich aan. De spier wordt groter en sterker zodat deze in het vervolg een zwaardere belasting aankan.
Dit geldt trouwens niet alleen voor spieren! Ook onze energiesystemen, gewrichten, botten en zelfs onze hersengebieden kunnen zich door de juiste training aanpassen.
Geef je de spier (of het systeem) niet voldoende tijd om zich aan te passen, dan zal deze dus ook niet groter of sterker worden.
Handige tips om te trainen met warm weer
Iedere sporter zou op de hoogte moeten zijn van de symptomen van de hitteaandoeningen. Maar het is natuurlijk beter om deze te voorkomen. Hier volgen een aantal praktische tips:
Plan je training ’s ochtends of ’s avonds. Hiermee ontloop je de hoogste temperaturen in het midden van de dag.
Bij hoge temperaturen dienen er tijdens een training of een wedstrijd iedere 15 tot 30 minuten drinkpauzes ingelast te worden.
Probeer net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kan je beter schatten door je bijvoorbeeld voor en na een trainingssessie een keer te wegen. Sowieso eens leuk om te doen; je merkt een groot verschil!
Draag zo min mogelijk kleding als je met warm weer gaat sporten. Als sporter moet je eigenlijk net iets te weinig kleding dragen omdat de kleding ervoor zal zorgen dat je nog sneller opwarmt. Kies voor kleding met lichte kleuren, deze zullen de warmte reflecteren in de omgeving. En kies voor kleding die je eventueel makkelijk uit kunt trekken.